31. tammikuuta 2014

Jämäristeytys

Mitä tehdään, jos yllärijämäkerästä jää jämä? No, yhdistetään se toiseen yllärijämäkerän jämään ja neulotaan vielä yhdet sukat!


Ensimmäisestä yllärikerästäni syntyivät siis nämä ja viimeisimmästä yllärikerästä nämä. Molemmilta keriltä raidoittamalla saatiin tällainen, aika hurja yhdistelmä! Mutta kivat niistä tuli. Jos jämiä vielä olisi, neuloisin näitä vieläkin lisää.


Ohje: Varpaista varteen, fiiliksen mukaan
Lanka: Jämien jämien jämiä :D
Puikot: 2,5 mm


Siinä raitoja neuloessa sukat alkoivat puhua tahtovansa aivan toisaalle, kuin omaan jalkaani. Sinne toisaalle ne sitten pääsivätkin, eikä saaja tuntunut panevan pahakseen.

28. tammikuuta 2014

Hanuri jos toinenkin

Aloin neuloa viime kesänä Harunia pitkään varastossa maanneesta puuvillaviskoosista. Lanka on vähän kiiltävää, joten uumoilin huivista juhla-asustetta kesän pirskeisiin. Kävipähän sitten niin, että pitsin neulominen meni mokailuksi ja huivi jäi odottelemaan aikoja parempia. Alkuvuodesta tartuin keskeneräiseen uudelleen, enkä enää itsekään virheitäni löytänyt. Jatkoin siitä, mihin olin jäänyt ja sainkin huivin yllättävän vikkelästi valmiiksi. 


Ohje: Haruni
Lanka: Schachenmayr nomotta Brilliant
Puikot: 5,5 mm
Raveryssä: Vanha harppu


Vaan aina ei voi onnistua, äh. Siitä tuli valtava! Iso, raskas ja jotenkin pöytäliinaa muistuttava. Ei mennyt ihan putkeen, mutta tulipahan tehtyä. Eiköhän tämäkin huivi jostain kodin itselleen löydä, ennemmin tai myöhemmin.


Ja jos huivi vähän epäonnistuikin, niin kuvat eivät. Näissä kuvaussessioissa oli niin hauskaa, että vieläkin naurattaa.







Erityisspesiaali kiitos mallille viehkosta Harunin ja hanurin esittelystä ja makeista röhönauruista!

27. tammikuuta 2014

Söpöset sydämelliset


Lanka: rouheaa mysteerivillaa omasta ja kaverin lankavarastosta
Puikot: 2,0 mm

Oli lankaa ja nätti kirjoneuleohje. Tuli tarve välttämättä kokeilla. Kokeilin, onnistuin ja pukkasin valmiit kämmekkäät vihreää rakastavalle ystävälle.

24. tammikuuta 2014

Vaihtokauppa se on mikä kannattaa.

On jäänyt ihan vallan kertoilematta, että tuossa männä syksynä tehtiin taas vaihtokauppoja kera mainion Lotan. Lotta kun neuloi itselleen kuplalapaset, joita mäkin heti himoitsin, mutta en jotenkin itse saanut aikaiseksi neuloa. Vihjasin, että mäkin tarvisin kuplavanttuut ja hänpä lupasi heti semmoiset mulle neuloa. Jee! Vastalahjaksi Lotta keksi haluta sydämellisen pipon. Ja mullehan se passasi.


Lanka: Malabrigo Yarn Worsted (oranssi) ja Handu BFL-villalanka (keltainen)
Puikot: 3,5 mm
Ravelryssä: Heart Of An Angel

Sain vapaat kädet värien suhteen, joten nappasin samat värit, kuin aiemmin neulomissani pöllöissä. Nyt on Lotalla mätsäävä setti! 


Ja ne mun kuplakkaat! Nekin mätsää, ihan kaikkeen! Ja on hianot! Lotta bloggasikin niistä jo aikoja sitten, sillain reaaliaikaiseti, täällä.


Ohje: Lupaus
Lanka: Kraft Hand-dyed BFL DK
Puikot: 3,0 mm ja 3,5 mm
Ravelryssä: Promise to myself

Setistä puuttui enää punainen pipo, joten tikuttelin vikkelästi sellaisen iiiiihanasta luksuslangasta.


Nyt mullakin on mätsäävä asustesetti. Niin on punainen, että! 

22. tammikuuta 2014

Koska muiden jämät on jännempiä kuin omat.

Mulla on neulova toveri, joka neuloo pelkästään laadukkaita ihkulankoja, käsinvärjättyjä kashmirsekoitteita ja sen sellaista. Miettikääs, miten sairaan kivoja jämiä sillä sitten on! Niin! 


Annoin varastostani toverille vyyhdillisen Kraftin BFL DK:ta ja vastalahjaksi toivoin jämiä polvisukkia varten. Sain niin valtaisat yllärijämäkerät, että niissä ois ollut lankaa vieläkin pidempiin sukkiin! 


Lanka: Yllärijämäpallero luksuslankojen ystävältä
Puikot: 2,5 mm


Sukkien neulominen oli ihanan terapeuttista, kun sai vain neuloskella oikeaa, eikä tarvinnut juurikaan miettiä mitään. Koukuttavaakin se kyllä oli, koska oli niin jännittävä nähdä, mitä lankaa kerältä seuraavaksi paljastuisi.


Musta näistä tuli ihan sairaan hienot! Jämälangat, jotka toverin mielestä oli ihan tylsiä, oli musta just parhaita ja mahtavia. On se hassua, miten toisen jämät on aina jännempiä kuin omat. 

19. tammikuuta 2014

Raitoja! Jee!

Emma kaipaili syksyllä opinnäytetyötään varten testineulojia. Lupauduin heti, vaikkein vielä edes tiennyt, mitä olin testineulomassa. Tiesin kuitenkin, ettei Emmalta ennenkään ole rumia malleja syntynyt, aina ovat meikäläiseen osuneet ja uponneet. Näin kävi tälläkin kertaa.


Lanka: Cascade Yarns 220
Puikot: 4,5 mm
Ravelryssä: Hyshys


Koska aikataulu oli tiukka ja mun neulonta-aika rajallinen, en ehtinyt testineuloa koko settiä, ainoastaan tuon kaulurin. Toiveissa olisi vielä neuloa lapaset ja pipotkin, mutta kun vaan aika antais myöden. Joku päivä vielä..


Jos tämä jollekulle oli vielä ihan uusi kaulurimalli, niin kipaiskaa pian kauppaan hakemaan uusin Moda tai kurkatkaa ainakin lisätietoja Villaviidakosta. Laittakaas muutkin Pässinpökkimät puikoille, ihanaa neulottavaa, ihananine raitoineen! 

14. tammikuuta 2014

Tuplapipo tuplana

Vähän ennen joulua sain käsiini ensimmäisen kerran Dropsin Cotton Merinoa. On kuulkaas kiva lanka! Pehmeä ja puuvillainen, mutta ei kuitenkaan niin halkeileva kuin pelkkä puuvilla. Kaiken hyvän päälle siinä on vielä monta herkkua väriäkin, erityisesti sellainen ihana, murrettu keltainen. Siitä täytyi ehdottomasti neuloa pipo!


Puuvillamerinoa pipon sisäpuolelle, jotta ei varmasti kutittaisi ja 100% merinoa päälle, jotta varmasti olisi lämmin. Tuplapiposta tuntui tulevan niin paksu, etten uskaltanut ryhtyä tekemään piposta pidempää, löpöttävämpää mallia. Pelkäsin, että pipo vain töröttäisi jäykkänä päälaella.


Siitä piti siis tuleman sellainen ihan tavallinen, istuva pipo. Sellainen siitä toki tuli, mutta jäi mokoma lyhyeksi! Ääh! Koskapa tämä selvisi täydellä varmuudella vasta jouluna, alkoi joulun jälkeen uuden, paremman pipon tikuttelu.


Kun ensimmäinen pipo oli jo mokattu, ei mulla ollut enää juurikaan hävittävää. Ehkä se löröttävämpi versio sittenkin voisi toimia. Ja heureka! Sehän toimii!


Ohje: Christopher
Lanka: Drops Cotton Merino (keltainen) ja Drops Merino Extra Fine (ruskea ensimmäisessä pipossa) sekä Cascade Yarns 220 Sport (ruskea toisessa pipossa)
Puikot: 4,0 mm
Ravelryssä: Hidden Heart ja Renaissanse


Kahden ihan samanlaisen pipon neulominen tuntui tylsältä, joten jälkimmäisen pipon sisään piilotin sydämen sijaan kisun (Vai ketun? Noh, jonkun eläimen.)

Näinä muutamina pakkaspäivinä olen jo ehtinyt ihmetellä, miksi mulla ei itselläni ole tuollaista pipoa. Ei nimittäin yksinkertainen pipo juuri riitä, kun viilettää pakkaskelillä polkupyörällä mäkiä alas. Aivothan siinä jäätyy. Pitänee ryhdistäytyä ja alkaa suojata ystävien aivojen lisäksi myös omiaan.

12. tammikuuta 2014

Herra Hakkaraisen hikiset ja tympeet sukat

Aloitin neulomaan näitä sukkia elokuussa 2012. Kaavio oli niin epäselvä, että ensimmäisen sukan valmistuttua toiseen sukkaan ei riittänyt enää mielenkiintoa. 


Lanka: Cascade Yarns Heritage
Puikot: 2,5 mm
Ravelryssä: Herra Hakkarainen

Vuodenvaihteessa sipaisin toisenkin sukan puikoille, tässä keskeneräisten loppuunsaattamisen vimmassani. Totesin jälleen, että kaavio on epäselvä ja sitä myöten koko sukka tuntui ihan typerältä. Tuskastelin ja tikuttelin toisenkin sukan loppuun, että pääsisin tästä keskeneräisestä eroon. Ja pääsin! Hurraa!


Molemmat sukat neulottuani voisin sanoa, että pääsin jo jyvälle kaaviosta, mutta uudestaan en kyllä lähde tätä mallia neulomaan. Yäk.

9. tammikuuta 2014

Poroja!

Viime kesänä tehtiin lomareissu Lappiin. Tällaiselle eläinhöperölle parasta koko reissussa oli tietysti porot. Auto pysähtyi aika monta kertaa tien viereen, että mä pääsin juoksemaan kameran kanssa niiden perään. Pelkäsivät mokomat, vaikka mä oisin ihan vilpittömästi vain ottanut pari kuvaa ja ehkä rapsuttanutkin vähäsen.


Poroista ja tietysti kirjoneuleestakin innostuneena halusin ehdottomasti myös neuloa poroja.


Ohje: Perussukka + fornicating deer chart
Lanka: Hopeasäie Basic
Puikot: 2,5 mm
Ravelryssä: Reindeers

Aloittaminen venyi joulukuulle asti, mutta tulipahan tehtyä. Kyllä nyt on kahelit ja päheet sukat mulla!


Näitä sukkia on neuleprojekteistani eniten ihmetelty ja kummasteltu. Kovasti on toisteltu: "Miksi?" No hmph, kun musta ne on hauskat. Ja hienot. Ja kaikkee. Minkä mä omituiselle huumorintajulleni mahdan. Vaan nyt on tilaisuutenne tullut: antaa palaa ja kommentoikaa! Onko ne nyt ihan kauheet vai ihan kauheen siistit? 

6. tammikuuta 2014

Viimonen paketista paljastunut

Tämä yksi joululahja on vielä vilauttamatta. Väittäisin, että se on männä vuonna neulomistani lahjoista kaikkein kaunein.


Ohje: Zetor
Lanka: 100% villaa, mumman mitä luultavimmin suopursulla värjäämää
Puikot: 3,5 mm
Ravelryssä: Jyväjemmari

Oikeastaan, olen aloittanut huivin neulomisen jo vuoden 2009 syksyllä. Siitä piti tuleman joululahja mummalle. Tulihan siitä sellainen, mutta silloin ei ollut mielessä, että se valmistuisi vasta jouluksi 2013. 


Pitsikaaviossa oli jotain perin kummallista - se ei mahtunut päähäni mitenkään. En oppinut sitä millään ulkoa, enkä löytänyt siitä mitään loogisuutta. Liekö sillä ollut osuutta asiaan, että en ollut tätä ennen juurikaan pitshuiveja neulonut. Hermohan siinä sitten meni, joten jätin sen lepäämään, köh, ihan hetkeksi vain.


Syksyllä 2013 keksin, että neulon loppuun kaikki keskeneräiset työni. Muutaman vuoden viisaampana ja useamman pitsihuivin neuloneena, en enää keksinyt, mikä tässä huivissa oli niin hankalaa. Kaavio oli simppeli ja looginen, vaikken edelleenkään sitä ulkoa oppinut. 


Kovin sievä siitä tuli. Olin enemmän, kuin tyytyväinen, että keskeneräinen möykky pingottui ihastuttavan kevyeksi huiviksi. Kyllä kelpaa nyt mumman kyläillä, vannotin nimittäin, että tätä huivia tulee käyttää, ainakin kyläreissuilla.


4. tammikuuta 2014

Kirosanoja kirosanojen perään

Menneen vuoden lopulla osallistuin jälleen kerran kuopiolaisten neulojien jouluvaihtoon, tuttavallisemmin kalakukkovaihtoon. Sain parikseni enemmän kuin tutun ihmisen, jolle halusin neuloa jotain spesiaalia. Kaivelin aikani Ravelryä, kunnes törmäsin Stegosaurukseen. Huivi näytti sievältä ja erehdyin ajattelemaan, että se olisi helppoa ja letkeää neulottavaa.


Ohje: Stegosaurus
Lanka: Hjertegarn Alpaca Silk
Puikot: 3,5 mm
Ravelryssä: Ärh, mur ja RÄYH!

Melko pian luotuani silmukat sain huomata, että ohjeessa on virheitä vilisemällä. Sen lisäksi, että silmukkaluvut eivät pitäneet paikkaansa, englanninkieliseen ohjeeseen oli livahtanut norjankielinen lyhenne ja koko ohje oli epäjohdonmukainen ja huonosti kirjoitettu. Viestittelin huivin suunnittelijan kanssa useasti ja sain kyllä apua, mutta paljon jouduin silti pähkäilemään itse. Suurin ongelma huivin kanssa taisi olla se, että tämä oli ensimmäinen työni, jossa kokeilin konttineuletta. Näin jälkiviisaana voin sanoa, että olisi kannattanut harjoitella tekniikkaa jollakin toisella työllä. Ohjeessa ei juuri tekniikasta mainittu, oletettiin liikaa, että neuloja tietää, mitä on tekemässä.


Minullahan ei ollut haisuakaan, mitä olin tekemässä, mutta useiden kirosanojen saattelemana huivi valmistui. Fiilikset nollissa paketoin huivin saajalleen, joka tuntui onneksi huivista tykkäävän. Huh. Huivin eteen vuodatetut hiki, veri ja kyyneleet eivät siis menneet hukkaan.

Sanonpahan vaan, että jos ohjeesta maksaa, ei sen tulisi mielestäni sisältää virhettä toisen perään. Ärh. Mur. Ja RÄYH! Toivottavasti ohjeesta tulee joskus parempi, korjattu versio, sillä mallin ideahan on nätti. Ennen sitä korjattua versiota suosittelen kaikkia pysymään kaukana tästä ohjeesta. Ainakin, jos tahtoo pitää neulomisen mukavana ja rentouttavana harrastuksena.

1. tammikuuta 2014

Yarrr!

Kappas! Ehti jo vuosi vaihtua, mutta meikäläisellä on vielä mooonta menneen vuoden valmistunutta juttua esittelemättä. Jatketaan siis joululahjojen parissa, toivotetaan kuintekin tässä samalla ihan HURJAN hyvää uutta vuotta juuri Sinulle!



Lanka: Drops Merino Extra Fine
Puikot: 4,0 mm
Ravelryssä: Yarrr!




Toivottavasti uusi vuosi tuo tullessaan onnistuneita neulekokemuksia, enemmän valmiita töitä ja vähemmän keskeneräisiä. Tammikuun aikana on täten tarkoitus tahkota kaikki keskeneräiset valmiiksi (vuosia hillottu palapeitto kyllä unohdetaan laskuista) ja kenties sen jälkeen aloitellakin töitä vähän hillitymmin. Tai sitten heti helmikuun koittaessa saa aloittaa ainakin sata uutta työtä!